top of page

Aukšta siena. Kaip naudotis virvių sauga?

Jau žinome, kad laipiojimas skirstomas į dvi pagrindines rūšis – bolderingą ir sportinį laipiojimą (aukštuminį). Susipažinus su bolderingu ir išbandžius žemas sienas, greitai aplanko noras lipti vis aukščiau ir aukščiau. Priešingai nei bolderinge, lipant aukštesnes sienas joks apsauginis čiužinys padėti nebegali, tad mums reikia nuo kritimo apsaugančios virvių saugos, o ši taip pat gali būti dviejų tipų – viršutinė sauga ir apatinė sauga.

Kaip veikia sauga

Viršutinės ar apatinės saugos sistema dinamine virve jungia lipantį ir apačioje esantį, jį saugantį, asmenis. Saugantysis reguliuoja virvės ilgį ją išduodamas arba išimdamas pagal poreikį, o kritimo atvėju – virvę sulaiko. Virvė gali būti įsegta trasos viršuje (viršutinė sauga) arba būti segama pakeliui esančiuose taškuose (apatinė sauga).



Kuo skiriasi viršutinė ir apatinė sauga

Viršutinės saugos atvėju virvė jau būna įsegta trasos viršuje, tad saugančiajam belieka sutraukinėti virvę ir kritimo metu ją fiksuoti naudojantis saugos įtaisu.

Apatinės saugos atvėju lipančiajam virvę reikia segti pakeliui esančiuose saugos taškuose (atotampos), o kritimo metu pakimbama ant paskutinio įsegto taško. Saugantysis šiuo atvėju tik išduoda užtektinai virvės, kad jos užtektų judėti į priekį, o kritimo atvėju, saugos įtaiso pagalba, virvę fiksuoja.


Saugos įtaisai

Kaip matome iš iliustracijos žemiau, yra galybė skirtingų saugos įtaisų, tačiau šiuo momentu svarbu žinoti tai, kad įtaisai gali būti įprasti/rankiniai ir auto-blokuojantys. Automatiškai virvę blokuojantys saugos įtaisai yra patogesni ir saugesni, taip pat labiau tinkantys mažiau patyrusiems laipiotojams, nes gali padėti apsisaugoti nuo galimų klaidų. Įtaisai padidina virvės trintį, tad krentantį žmogų nesunkiai išlaikyti galime ir viena ranka, o jo svoris paskirstomas apraišų pagalba, taip nuimant apkrovą nuo saugančiojo rankų.



Ar gali lengvesnis žmogus saugoti sunkesnį?

Tai dažnai pasitaikantis klausimas, tačiau ne be reikalo. Kur kas lengvesnis saugantysis kritimo metu gali būti iškeltas į viršų, ko pasekoje lipantysis gali nukristi ant žemės ar atsitrenkti į jį saugantį asmenį. Jeigu tarp Jūsų ir porininko yra nemažas svorio skirtumas, derėtų į tai atkreipti dėmesį ir pasikonsultuoti su patyrusiais treneriais ar instruktoriais. Taip pat galima naudoti svorio skirtumą sulyginantį įrenginį - Edelrid OHM (https://www.bonobo.lt/product-page/edelrid-ohm).



Patarimai

1. Pasiruošę lipimui, pirmiausia atidžiai patikrinkite savo ir partnerio įrangą.

2. Apatinės saugos atveju, kol lipantysis pasieks pirmą saugos tašką (atotampą), saugokite jį ištiesę rankas ir būkite pasiruošę prilaikyti.

3. Saugokite atidžiai ir visuomet būkite susikoncentravę į lipantįjį. Komunikuokite tarpusavyje, o naudojamas komandas susitarkite iš anksto.

4. Atkreipkite dėmesį į saugos įtaisų skirtumus, visuomet vadovaukitės gamintojų rekomendacijomis.

5. Atkreipkite dėmesį į virvės diametrą ir naudojamą saugos įtaisą, ne visos virvės yra tinkamos visiems įtaisams.

6. Užriškite mazgą laisvame virvės gale – taip virvė neišsprūs.

7. NIEKADA nepaleiskite virvės saugojimo metu.

8. Esant poreikiui, naudokite nuo trinties apsaugančias pirštines.

Kaip išmokti

Šis straipsnis tik trumpai apžvelgia lipančiojo saugos principus ir pagrindus, tačiau tai itin atsakingas ir techniškai sudėtingas veiksmas, todėl norintiems išmokti naudotis saugos įranga ir pažinti aukštesnes sienas – visada rekomenduojame kreiptis į patyrusius instruktorius ir praeiti saugos mokymus.


Apie BONOBO mokymus informaciją rasti galite čia - https://www.bonobo.lt/laipiojimo-mokymai


Nuotraukų šaltiniai:

https://www.cs.ubc.ca/~udls/slides/udls-nico-climbing.pdf

518 peržiūrų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Commentaires


bottom of page