top of page

5 priežastys laipiojimą išbandyti jau dabar

Laipiojimo uolomis sportui sparčiai populiarėjant ne tik tarp kalnus ar uolas mėgstančių nutrūktgalvių, bet ir tarp alternatyvių sporto šakų ieškančių aktyvių miesto gyventojų, vis labiau pastebimos šio sporto teigiamos savybės mūsų kūnui ir mintims.

Apžvelgėme 5 priežastis, dėl kurių, mūsų nuomone, tu privalai išbandyti laipiojimo sportą jau dabar!

1. Treniruotė visoms raumenų grupėms

Laipiojimas veikia kiekvieną kūno raumenų grupę, kartu suaktyvindamas širdies ir kraujagyslių veiklą. Remiantis healtfitnessrevolution.com duomenimis, laipiojimo treniruotės metu sudeginama net iki 818 kcal/val., tai prilygsta vidutinio ir aukšto intensyvumo sporto treniruotėms. Priešingai negu dauguma sporto šakų, lipimas jungia aerobinius pratimus su jėgos ir raumenų stiprinimo pratimais, tad tai nepriekaištinga treniruotė, puikiai tinkama gerai savijautai ir sveikam bei tvirtam kūnui užtikrinti.

Laipiojimas suteiks ne tik viso kūno tvirtumo, bet ir ištvermės bei lankstumo.


2. Geresnis balansas, lygsvara ir koordinacija

Lipant tenka ieškoti tinkamiausių pozicijų kojoms bei rankoms, gebėti išnaudoti reljefą, laikytis skirtingose pozicijose ir ant skirtingų paviršių. Visą tai sutelkia mūsų dėmesį ir padeda lavinti motorinius gebėjimus, lygsvarą bei koordinaciją, būtinus ne tik laipiojimui ar kitoms sporto šakoms, bet praverčiančius ir kasdieniam gyvenime. Mūsų kūnas tampa dinamiškesnis ir lengviau prisitaiko prie įvairių situacijų.

3. Poilsis po varginančių darbų bei stipresnis vidus

Vis daugiau žmonių laipiojime atranda poilsį mintims po varginančių ir įtemtų darbo dienų. Išskirtinai šis sportas reikalauja didelio susitelkimo į atliekamus judesius bei planavimo, o aukštis ir kritimo rizika užtikrina pakankamą adrenalino kiekį visiškam susikoncentravimui. Dėl šių priežasčių sportuojant nebelieka laiko ir galimybės galvoti apie kasdienius rūpesčius, tad bent kelioms valandoms galime visiškai atsipalaiduoti ir pailsinti mintis bei sustiprinti kūną.

Taip pat vis labiau plečiamos studijos parodė, kad laipiojimo užsiėmimai neabejotinai gali sumažinti stresą, nerimą, depresinius susirgimus bei padėti turintiems dėmesio sutelkimo sutrikimų (daugiau apie tai rašėme čia - https://www.bonobo.lt/post/kaip-laipiojimas-gali-padeti-tavo-mintims).


4. Mažos pergalės - didelės pergalės

Laipiojimo sporte daugiausia laiko leidžiama bandant įveikti įvairaus sudėtingumo trasas, lengvai pasirenkamas pagal kiekvieno pageidaujamą sudėtingumo lygį bei tikslus. Kiekviena trasa yra tarsi naujas galvosūkis ir iššūkis – turime sugebėti planuoti tolimesnius judesius, rasti tinkamiausias pozicijas, įveikti fizinius iššūkius, o kiekviena pralipta trasa yra tarsi maža pergalė, užtikrinanti nuotaiką pakylėjančią serotonino dozę. Taip mes išmokstame susitelkti į konkrečią užduotį ir siekti užsibrėžto tikslo, taip pat nebijoti suklysti ir kristi. Klaidos laipiojime yra kasdienybė: neįveikę trasos ieškome naujų strategijų ar sprendimų, taip įprasdami, kad suklysti ir neįveikti kliūčių iš pirmo karto yra visiškai normalu ir būtina, siekiant tobulėti – šis įgūdis neabejotinai padeda ir kasdienėje mūsų veikloje bei darbuose.

5. Socializacija

Laipiojimas – tai ne tik puiki sporto šaka, tačiau ir adrenalino bei geros nuotaikos kupina pramoga. Tai puiki vieta ieškantiems aktyvaus laisvalaikio ar pavargusiems nuo bendravimo baruose, taip pat norintiems sveikiau gyventi ir būti bendraminčių būryje. Vakaras laipiojant su draugais ar bendradarbiais neabejotinai bus kupinas naujų potyrių, o nutarę čia užsibūti greitai ir lengvai įsilieja į aktyvią laipiotojų bendruomenę.

It’s all about community – bonobo!



Straipsnį parengė: Marius Galaburda

662 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page